Άρθρα και ειδήσεις με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, με χρήσιμες συμβουλές και έμπνευση για την καθημερινότητά σας! Μείνετε ενημερωμένοι και συνδεδεμένοι με ό,τι μας κινεί!
Για να προετοιμαστεί κάποιος σωστά, πρέπει να ισορροπήσει την προπόνηση μεταξύ πισίνας και open water, καθώς κάθε περιβάλλον έχει τις δικές του απαιτήσεις και οφέλη. Ας δούμε τις βασικές διαφορές και πώς μπορείς να αξιοποιήσεις και τις δύο συνθήκες προπόνησης για βέλτιστη απόδοση.
Η προπόνηση για μαραθώνιο απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, ώστε ο δρομέας να αναπτύξει αντοχή, δύναμη και προσαρμοστικότητα στις συνθήκες του αγώνα. Πολλοί αθλητές επικεντρώνονται αποκλειστικά σε επίπεδες διαδρομές, είτε λόγω ευκολίας είτε λόγω του μύθου ότι οι κλίσεις, και ιδιαίτερα οι κατηφόρες, αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού.
Τα ισχία είναι από τις πιο ισχυρές και ευκίνητες αρθρώσεις του σώματος, καθώς επιτρέπουν κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις: κάμψη, έκταση, απαγωγή, προσαγωγή και στροφές. Στο ορεινό τρέξιμο, όπου το έδαφος είναι ασταθές και με έντονες κλίσεις, τα ισχία μεταφέρουν την ενέργεια από τους τετρακέφαλους και τους οπίσθιους μηριαίους προς τον κορμό και τα άνω άκρα. Αν η σταθερότητα ή η ευκινησία τους είναι περιορισμένη, τότε χάνεται πολύτιμη ενέργεια, μειώνοντας την απόδοση και αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών.
Το κινητικό πρότυπο τρεξίματος, δηλαδή ο τρόπος που τρέχει κάποιος, είναι σαν τη δική του υπογραφή: μοναδικό και προσωπικό. Μπορεί, όμως, αυτή η «υπογραφή» να τροποποιηθεί; Μπορεί ένας δρομέας να βελτιώσει την τεχνική του για να τρέχει πιο αποτελεσματικά ή να προστατεύσει το σώμα του από τραυματισμούς; Η απάντηση είναι θετική, αν και...
Η ενδυνάμωση σε αθλήματα αντοχής αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της προπονητικής διαδικασίας. Η ενσωμάτωσή της στο γενικό προπονητικό πλάνο οδηγεί σε βελτιωμένη απόδοση, μειωμένο κίνδυνο τραυματισμών και υψηλότερα επίπεδα απόδοσης. Η εξατομίκευση του προγράμματος είναι καθοριστική, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η προπονητική ηλικία, η σωματοδομή, οι φυσιολογικές προσαρμογές και το προπονητικό μοτίβο..
Η χρήση μπατόν στο ορεινό τρέξιμο έχει αναδειχθεί ως μια πρακτική που προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στην αθλητική απόδοση όσο και στη βελτιστοποίηση φυσιολογικών παραμέτρων. Στο άρθρο αυτό θα διερευνήσουμε τις επιστημονικές βάσεις της χρήσης μπατόν, τη σχέση τους με άλλες αθλητικές πρακτικές, όπως το ορειβατικό σκι, καθώς και τις προϋποθέσεις ή τις διαδρομές όπου η χρήση τους είναι περισσότερο απαραίτητη.
Το trail running είναι μια πολυδιάστατη δραστηριότητα που απαιτεί αντοχή, δύναμη και ευελιξία. Ενώ συχνά η προσοχή επικεντρώνεται στην ανηφορική προπόνηση για την ενίσχυση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και της δύναμης, η προπόνηση σε κατηφόρα αποτελεί μια εξίσου σημαντική και συχνά υποτιμημένη πτυχή.
Το κολύμπι είναι ένα από τα πιο τεχνικά και απαιτητικά σκέλη του τριάθλου, αλλά με τη σωστή καθοδήγηση και εξοπλισμό, μπορεί να γίνει διασκεδαστικό και αποτελεσματικό. Αν είσαι αρχάριος, εδώ θα βρεις μερικές βασικές συμβουλές για να κάνεις την αρχή με αυτοπεποίθηση.
Το τρέξιμο είναι μια από τις πιο απλές, αλλά ταυτόχρονα απολαυστικές δραστηριότητες που μπορείς να εντάξεις στη ζωή σου. Αν αναρωτιέσαι τι χρειάζεται για να κάνεις την αρχή, εδώ θα βρεις την απάντηση που ψάχνεις.
Τα αθλήματα αντοχής (μαραθώνιος, τρίαθλο, ποδηλασία, βάδην κ.α) είναι μια υπόθεση αντοχής και καλής αερόβιας ικανότητας. Ωστόσο η μυϊκή ενδυνάμωση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στη γενική φυσική κατάσταση, όσο και στην αποφυγή τραυματισμών, δημιουργώντας έτσι πιο ισορροπημένους αθλητές αντοχής.