Έχει υπερισχύσει η άποψη ότι τα αθλήματα αντοχής (τρέξιμο, τρίαθλο, ποδηλασία, βάδην κ.ά) είναι μία υπόθεση αντοχής και καλής αερόβιας ικανότητας ωστόσο, η μυϊκή δύναμη παίζει επίσης ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό στη δημιουργία μιας καλής φυσικής κατάστασης αλλά και στην αποφυγή τραυματισμών, δημιουργώντας πιο ισορροπημένους αθλητές.
Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (λέγονται επίσης και ασκήσεις με αντιστάσεις) είναι ένα σημαντικό εργαλείο προπόνησης. Απλά σκέψου: όταν τρέχεις, το κάθε πόδι σου επιβαρύνεται δύο έως τρεις φορές το βάρος του σώματός σου. Επομένως αυξάνοντας την αντοχή στην δύναμη των ποδιών σου, αντέχεις περισσότερο αυτή την επιβάρυνση και κατ’ επέκταση αυξάνεται η δρομική σου οικονομία. Συμπέρασμα; Τρέχεις πιο γρήγορα, για περισσότερη απόσταση.
Ένα άλλο εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα που μπορεί να επωφεληθεί ένας αθλητής αντοχής από την στοχευμένη μυϊκή ενδυνάμωση είναι η διόρθωση τυχόν ανισορροπιών δεξιάς και αριστερής πλευράς του σώματος, ανομοιόμορφη κάμψη και έκταση των γονάτων και γενικά ανισορροπίες στο μυϊκό σύστημα. Ως εκ τούτου, διορθώνοντας αυτές τις ανισορροπίες, μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμών.
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά τα οφέλη, μοιραζόμαστε παρακάτω 5 βασικές ασκήσεις επικεντρωμένες στην ενδυνάμωση των μυών των κάτω άκρων, και προτείνουμε σε κάθε αθλητή αντοχής να τις εντάξει 2-3 φορές την εβδομάδα στην προπόνηση του. Για τα βέλτιστα αποτελέσματα πρέπει να ασκούμαστε συστηματικά με γνώμονα την σωστή εκτέλεση των ασκήσεων, την προοδευτικότητα της επιβάρυνσης (να αυξάνεις δηλαδή σταδιακά τον αριθμό των επαναλήψεων ή/και την αύξηση της επιβάρυνσης) και πάντα σε συνεννόηση με έναν προπονητή.
Φυσικά ως δρομέας, τριαθλητής, ποδηλάτης πρέπει εκτός από τα δυνατά πόδια να μεριμνήσεις και για τους μύες του άνω μέρους του σώματος (πλάτη – στήθος – ώμους) όπως και του κορμού. (Διάβασε περισσότερα εδώ)
Καλές και ασφαλείς προπονήσεις!
Στεφανία Αγριμάνη
Strength & Conditioning Coach