Οι δρομείς, είτε ερασιτέχνες είτε επαγγελματίες, συχνά αντιμετωπίζουν τραυματισμούς λόγω της έντονης καταπόνησης που προκαλεί η άσκηση. Η σωστή διαχείριση των τραυματισμών είναι απαραίτητη για να επιστρέψουν στην προπόνηση γρήγορα και με ασφάλεια.

Το πρωτόκολλο διαχείρισης M.E.A.T. (Movement, Exercise,Analgesia, Treatment) είναι μια σύγχρονη μέθοδος αποκατάστασης που δίνει έμφαση στην ενεργητική προσέγγιση. Σε αντίθεση με τις παλιότερες μεθόδους, όπως το R.I.C.E. , που ενθαρρύνουν κυρίως την ξεκούραση, το M.E.A.T. βασίζεται στη σταδιακή επαναφορά του σώματος στη φυσική δραστηριότητα.

Γιατί Είναι Σημαντική η Αυτοδιαχείριση Τραυματισμών;

Η αυτοδιαχείριση των τραυματισμών είναι ζωτικής σημασίας για τους αθλητές, καθώς τους επιτρέπει να μειώσουν σημαντικά το χρόνο αποκατάστασης, τον κόπο και το κόστος που συνδέονται με επισκέψεις σε επαγγελματίες υγείας, όταν αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Με σωστή καθοδήγηση, οι αθλητές μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα το σώμα τους και να εφαρμόσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές στρατηγικές αποκατάστασης.

Η αυτοδιαχείριση προωθεί:

  • Αυτονομία: Ο αθλητής αποκτά τη γνώση και τα εργαλεία να επανέλθει γρηγορότερα στη δραστηριότητά του.
  • Εξοικονόμηση πόρων: Η χρήση τεχνικών, όπως αυτές του πρωτοκόλλου M.E.A.T., μειώνει την ανάγκη για δαπανηρές θεραπείες ή φάρμακα.
  • Ψυχολογική ενδυνάμωση: Η ενεργή συμμετοχή στην ανάρρωση ενισχύει την αυτοπεποίθηση του αθλητή και μειώνει το άγχος που σχετίζεται με τον τραυματισμό.

M.E.A.T.: Μια Ενεργητική Προσέγγιση

Το M.E.A.T. έρχεται να αντικαταστήσει το παλιό R.I.C.E.(Rest, Ice, Compression, Elevation), το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στη μείωση της φλεγμονής μέσω παθητικών μεθόδων: Ξεκούραση, Πάγος, Δέσιμο, Τοποθέτηση ψηλά….

Αντίθετα, το M.E.A.T. υποστηρίζει ότι η κίνηση και η σταδιακή φόρτιση προάγουν τη φυσική διαδικασία επούλωσης, βελτιώνοντας τη ροή αίματος και την ελαστικότητα των ιστών.

 

Τα Βασικά Χαρακτηριστικά του M.E.A.T.:
  1. Movement (Κίνηση):
        Η πρώιμη, ελεγχόμενη κίνηση, κρίσιμη για την αποφυγή της δυσκαμψίας, την αύξηση της ροής του αίματος και την πρόληψη της μυϊκής ατροφίας. Απλές ασκήσεις, όπως παθητικές ή ενεργητικές διατάσεις, εισάγονται σταδιακά, αρκεί να μην αναπαράγουν πόνο ή αστάθεια στη περιοχή.
  2. Exercise (Άσκηση):
        Η προοδευτική ενδυνάμωση των μυών γύρω από την τραυματισμένη περιοχή είναι ζωτικής σημασίας. Οι ασκήσεις, που πάντα θα πρέπει να εκτελούνται χωρίς ή με ελάχιστο πόνο και με ήπια ένταση, βελτιώνουν τη λειτουργικότητα, επιταχύνουν και επιτυγχάνουν βέλτιστη αποκατάσταση, μειώνοντας τόσο την απώλεια δύναμης και αντοχής αλλά και μειώνοντας την πιθανότητα υποτροπής.
  3. Analgesia (Αναλγησία):
        Η διαχείριση του πόνου μπορεί να γίνεται με ήπια αναλγητικά, αλλά και μέσω φυσικών μεθόδων, όπως θερμότητα, μασάζ ή massage gun, οι οποίες ενισχύουν την επούλωση χωρίς να επηρεάζουν τη φυσική διαδικασία επούλωσης του οργανισμού.
  4. Treatment (Θεραπεία):
        Εάν τα παραπάνω δεν αρκούν, και το πρόβλημα παραμένει έντονο μετά τη 1η  εβδομάδα, θα χρειαστεί εξατομικευμένη παρέμβαση από φυσιοθεραπευτές, που θα περιλαμβάνει τεχνικές για τη βελτίωση τόσο της αναλγησίας, όσο και την προαγωγή της άρτιας επούλωσης της περιοχής αλλά και τη σταδιακή επανένταξη στον αθλητισμό με τον βέλτιστο και τον γρηγορότερο τρόπο.

 

Συμπέρασμα

Η αυτοδιαχείριση τραυματισμών μέσω σύγχρονων πρωτοκόλλων, όπως το M.E.A.T. αποτελεί έναν ασφαλή και αποδοτικό τρόπο αποκατάστασης για τους δρομείς. Με τη σωστή χρήση αυτών των οδηγιών, οι αθλητές μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο, χρήματα και προσπάθεια, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνονται ψυχολογικά, αφού καταφέρνουν μόνοι τους να προσπερνούν ήπιους τραυματισμούς. Οι στρατηγικές αυτές προάγουν την ενεργή συμμετοχή του αθλητή στη διαδικασία αποκατάστασης, επιτρέποντας μια ασφαλή και ταχύτερη επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ωστόσο, είναι απαραίτητο οι δρομείς να γνωρίζουν τα όριά τους και να συμβουλεύονται ειδικούς στις περιπτώσεις που οι τραυματισμοί είναι σοβαροί ή δεν παρουσιάζουν βελτίωση. Σε κάθε περίπτωση, όταν δεν είσαστε σίγουροι, επικοινωνήστε με τον προπονητή ή το φυσικοθεραπευτή σας!

 Μάνος Καπερνάρος

Φυσικοθεραπευτής Χειροθεραπευτής Msc, OMT
Ηρ. Πολυτεχνείου 33, Πειραιάς
2104223110, 6948400654

manos@manualrehab.gr

www.manualrehab.gr

Βιβλιογραφία
  • Bleakley, C. M., et al.     (2012). Management of soft tissue injuries. Journal of     AthleticTraining.
  • Dubois, B., &Esculier, J.     F. (2020). Soft tissue injuries: Active recovery strategies. SportsMedicine     Journal.
  • Gabbett, T. J., et al.     (2016). Load management in sport: Injury prevention and return to     sport. British Journal of SportsMedicine.
  • Physio-pedia (2024). Peace     and Love Principle. Διαθέσιμο στο Physio-pedia.

Τα τελευταία Μας Άρθρα